Openbare speelplaatsen: ontwerpen voor steden en gemeenten

Openbare speelvoorzieningen - kinderen spelen op een eibe speeltoestel in een woonwijk.
Openbare speelvoorzieningen - eibe speeltuin in een verzorgde groene omgeving midden in de stad.
Twee meisjes zitten op de openbare speelplaats van eibe.

Speelplaatsen beïnvloeden de leefbaarheid en kunnen een positief stadsimago creëren

Openbare speelvoorzieningen bepalen niet alleen het visuele beeld van een stad, maar ook het imago en de leefbaarheid ervan. Naast de marketingaspecten moeten speeltuinen natuurlijk ook aan pedagogische, en duurzaamheid vereisten voldoen. Daarom is een ruimtelijk en goed doordacht speelconcept belangrijk. In stedelijke gebieden worden ruimtes in de buurt van de natuur steeds zeldzamer. Voor een optimale ontwikkeling hebben kinderen vaak een zo natuurgetrouwe speelomgeving nodig waarin ze hun zintuigen zo divers mogelijk kunnen gebruiken. Een natuurlijke speeltuin biedt ook oudere bewoners voordelen: het stelt hen in staat even te ontsnappen aan het dagelijks leven en gaat mentale spanning en emotionele stress tegen. Bovendien zijn creatief ontworpen speeltoestellen een prachtige blikvanger die stedelijke ruimtes visueel opleuken en die als uniek herkenningspunt functioneren en daarmee pleinen, gemeenten en dorpen een extra, attentiewaarde geven.


Openbare speelvoorzieningen - lachend kind schommelt op eibe speeltoestel. Openbare speelvoorzieningen - eibe speelplaats in een natuurlijk gebied midden in de stad. Openbare speelvoorzieningen - kinderen spelen op eibe speeltoestel in een binnenstedelijk groengebied. Openbare speelvoorzieningen - eibe speeltoestel met glijbaan vóór een wooncomplex. Openbare speelvoorzieningen - kind op eibe schommel lacht in de camera.

Locatie specifieke ontwerpen en flexibel aan te passen combinatietoestellen

De eisen die gesteld worden aan openbare speelvoorzieningen zijn per locatie verschillend. Factoren zoals speelplaatsbeleid, technische voorschriften, esthetische vereisten, inclusief spelen maar ook de behoefte voor verschillende leeftijden en generaties variëren sterk, vooral in een openbare ruimte. Onze flexibel aan te passen combinatietoestellen bieden voor elke openbare speelplek een juiste oplossing. Een breed scala aan speelwaarden die voor kinderen met verschillende ontwikkelingsfasen geschikt zijn worden optimaal gecombineerd . Zichtlijnen voor sociale controle, robuustheid en barrièrevrije toegankelijkheid zijn daarbij essentieel. Een stad of gemeente kan ook aan de hand van openbare speelvoorzieningen haar duurzaamheidsambities tonen door waarde te hechten aan milieumanagementsystemen, duurzaam materiaal gebruik en duurzame speelplaatsontwerpen.

 

Bij het ontwerpen van de openbare speelvoorzieningen worden locatie specifieke keuzes gemaakt. We bekijken de locatie en omgeving; routing, veiligheid, nabij gelegen speelplekken, sfeer van de buurt, wijze van verblijven. Daarnaast maken we functionele keuzes: leeftijd oriëntatie, kindtype, speelfuncties, aantal toestellen, valdemping, inclusief spelen. Uiteraard rekening gehouden met budget, wettelijke- en onderhoudsvereisten.

Openbare speelvoorzieningen - kinderen spelen op een eibe speeltoestel in een woonwijk, terwijl de moeders op een bankje zitten. Openbare speelvoorzieningen - twee jongens spelen tussen grote stenen in het groen vóór een eibe speeltuin. Openbare speelvoorzieningen - jongeren en jonge volwassenen trainen bij eibe Calisthenics.

Meer onderwerpen en knowhow is in de blogpost te vinden:

Oops, an error occurred! Code: 20240301144743dfa67db0

Onze topproducten voor op het steden en gemeenten: